Úmysly apoštolátu modlitieb na rok 2024

01.01.2023 20:30

Úmysly Apoštolátu modlitby na rok 2024
Prinášame v prehľade úmysly Celosvetovej modlitbovej siete Svätého Otca (Apoštolátu modlitby), ktoré pápež František schválil na rok 2024. Ústredie tejto modlitbovej siete v Ríme publikuje každý mesiac pápežov úmysel aj formou videoposolstva. Zároveň prinášame prehľad úmyslov pre rok 2024 aj od slovenských biskupov.
Vatican news

Apoštolát modlitby vznikol 3. decembra 1844 vo Francúzsku ako modlitbová misijná iniciatíva. Postupne sa rozšíril a v roku 1900 mal už vyše 13 miliónov prívržencov z radov laikov, rehoľných osôb i kňazov. V súčasnosti je ich okolo 22 miliónov prítomných v 89 krajinách sveta. V niektorých krajinách má aj mládežnícku vetvu Eucharistické hnutie mládeže (MEG, MEJ, EYM).

Patrónmi členov Apoštolátu modlitby sú sv. František Xaverský a sv. Terézia z Lisieux.

Úmysly na rok 2024
Január: Za dar rozmanitosti v Cirkvi

Úmysel Svätého Otca: Modlime sa, aby nám Duch Svätý pomáhal vnímať dar rozmanitých chariziem v kresťanských spoločenstvách, ako aj objavovať bohatstvo rozličných tradícií a obradov v Katolíckej cirkvi.

Úmysel našich biskupov: Aby sa kresťania a všetci ľudia dobrej vôle pestovaním pokoja vo svojom srdci zasadzovali za mier a spravodlivosť vo svete.

Február: Za nevyliečiteľne chorých

Úmysel Svätého Otca: Modlime sa za nevyliečiteľne chorých a za ich rodiny, aby vždy mali potrebnú zdravotnú i duchovnú starostlivosť a sprevádzanie.

Úmysel našich biskupov: Aby sme sa podľa príkladu preblahoslavenej Panny Márie nesením vlastných krížov pripájali ku Kristovmu vykupiteľskému dielu.

Marec: Za mučeníkov dneška

Úmysel Svätého Otca: Modlime sa za tých, ktorí v rozličných kútoch sveta riskujú svoj život pre evanjelium, aby nadchli Cirkev svojou odvahou a misionárskou horlivosťou.

Úmysel našich biskupov: Aby sme podľa príkladu sv. Jozefa dokázali vo všetkých okolnostiach života plniť Božiu vôľu.

Apríl: Za ženy a ich poslanie

Úmysel Svätého Otca: Modlime sa, aby každá kultúra priznala ženám ich dôstojnosť a hodnotu a aby sa skončilo ich znevýhodňovanie, ktorým trpia v rozličných častiach sveta.

Úmysel našich biskupov: Aby sme radostným svedectvom o Kristovom zmŕtvychvstaní prinášali svetu zmysel života a nádeje.

Máj: Za formáciu rehoľných osôb a bohoslovcov

Úmysel Svätého Otca: Modlime sa za rehoľníčky, rehoľníkov a za bohoslovcov, aby rástli vo svojom povolaní a aby sa formáciou po ľudskej, pastoračnej, duchovnej i komunitnej stránke stávali vierohodnými svedkami evanjelia.

Úmysel našich biskupov: Aby sa naše kresťanské rodiny prostredníctvom modlitby a vzájomnej lásky čoraz viac stávali opravdivou školou života.

Jún: Za migrantov, čo opúšťajú domovy

Úmysel Svätého Otca: Modlime sa za migrantov, čo utekajú pred vojnou i hladom a musia sa vydať na cestu plnú nebezpečenstiev a násilia, aby našli pohostinnosť a nové príležitosti v krajinách prijatia.

Úmysel našich biskupov: Aby kňazi boli vždy svedkami milosrdnej a dobročinnej Božej lásky.

Júl: Za pastoračnú starostlivosť o chorých

Úmysel Svätého Otca: Modlime sa, aby sviatosť pomazania chorých priniesla jej prijímateľom a ich blízkym Pánovu silu a aby sa čoraz viac stávala viditeľným znakom súcitu a nádeje pre všetkých.

Úmysel našich biskupov: Aby sa všetci veriaci svedectvom svojho života podieľali na šírení evanjelia v spoločnosti.

August: Za politických vodcov

Úmysel Svätého Otca: Modlime sa za politických vodcov, aby slúžili svojmu ľudu prácou zameranou na celostný ľudský rozvoj a spoločné dobro, aby dbali zvlášť o chudobných a nezamestnaných.

Úmysel našich biskupov: Aby sa predstavitelia štátnej a verejnej správy nedali ovládať korupciou a vždy konali v prospech spoločného dobra.

September: Za plačúcu Zem

Úmysel Svätého Otca: Modlime sa, aby každý z nás citlivo vnímal plač Zeme aj plač obetí prírodných katastrof a klimatickej zmeny a aby sme sa osobne podujali starať sa o svet, v ktorom žijeme.

Úmysel našich biskupov: Aby ekonomické a politické rozhodnutia slúžili na ochranu tradičnej rodiny ako pokladu ľudského spoločenstva.

Október: Za spoločnú misiu

Úmysel Svätého Otca: Modlime sa, aby si Cirkev naďalej a v každom smere udržiavala synodálny štýl v duchu spoločnej zodpovednosti. Aby podporovala spoluúčasť, spoločenstvo a spoločnú misiu kňazov, rehoľníkov i laikov.

Úmysel našich biskupov: Aby naše školy pomáhali žiakom a študentom rásť nielen vo vedomostiach, ale aj v zušľachťovaní charakteru.

November: Za tých, ktorí prišli o dieťa

Úmysel Svätého Otca: Modlime sa za rodičov, ktorí oplakávajú syna alebo dcéru, aby našli oporu vo svojom spoločenstve a aby od Ducha Svätého načerpali pokoj a útechu.

Úmysel našich biskupov: Aby sme radi a obetavo pomáhali svojimi modlitbami a obetami dušiam v očistci.

December: Za pútnikov nádeje

Úmysel Svätého Otca: Modlime sa, aby tento Jubilejný rok posilnil našu vieru a tak nám pomohol spoznávať vzkrieseného Krista v každodennom živote a aby nás premenil na pútnikov kresťanskej nádeje.

Úmysel našich biskupov: Aby mladí nachádzali porozumenie u staršej generácie, ktorá ich má viesť svojím príkladom k láske k Bohu i blížnemu.

(Zdroj KBS, spracovala Miroslava Holubíková)